Hindernissen, beren op de weg en andere obstakels. Je komt ze waarschijnlijk dagelijks tegen tijdens je werkzaamheden voor de vereniging. Hoe zorg je ervoor dat je niet tegen een muur aan knalt en met een goed gevoel door kunt bouwen aan je vereniging.
Eerder schreven we een blog waarin we beschreven hoe je de energie kan vinden om met een goed gevoel aan de slag te gaan voor je vereniging. Maar wat moet je doen met mogelijke blokkades die je op je pad tegen komt?
In dit blog behandelen we hoe je deze blokkeringen kan opheffen. Er zijn drie vuistregels die we daarvoor hanteren:
- Zoek duidelijkheid
- Vind de moed
- Begin gewoon
1. Zoek duidelijkheid
Het wil wel eens voorkomen dat je tijdens je werkzaamheden voor je vereniging in een ‘mist van onzekerheid’ belandt. Dat je even niet meer verder kan.
Deze mist heeft vier kenmerken:
- Overwaardering - Je overschat wat er op het spel staat. Iemand die al een beetje angstig is aangelegd gaat ervan uit dat de onzekere situatie sowieso slechter uitpakt dan dat het nu al is.
- Hyper-oplettend - We worden hyper-oplettend, we voelen dat er elk moment iets ergs kan gebeuren. We zijn op onze hoede voor elk teken van potentieel gevaar.
- Onderkenning - We herkennen slechter een veilige situatie omdat we te oplettend zijn voor gevaar en niet kalmeren, terwijl er eigenlijk niks aan de hand is.
- Vermijding - We worden vermijdend. Als we met een grote boog om problemen heen lopen hoeven we ze ook niet op te lossen.
Er zijn een aantal manieren hoe mensen doorgaans door deze mist manoeuvreren. Ze motiveren zichzelf en vragen zichzelf af: Hoe zorg ik ervoor dat ik het wil doen? Of ze kiezen voor discipline en vragen zichzelf: Hoe zet ik door? Maar vergeten vaak de hamvraag: Wat houdt me tegen dit te doen? Deze laatste vraag moedigt ons aan om te begrijpen waarom we ons in eerste instantie slecht voelen over het te verzetten werk.
Hoe krijg je een antwoord op deze vraag? Door jezelf vijf keer te vragen: Waarom? Voordat je het weet ben je bij het antwoord. Probeer het maar eens.
NICE-doelen stellen
Wanneer je iets wil, moet je doelen stellen, we worden er allemaal vroeg mee geconfronteerd. Bijna iedereen heeft wel eens doelen moeten formuleren. Een bekende methode daarbij is SMART: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden (of vergelijkbare definities). Begrijp ons niet verkeerd, het is een goede methode om doelen te stellen. Maar leuk is anders. Wat nou als we het leuker voor onszelf kunnen maken?
Stel dat we naast SMART-doelen NICE-doelen hanteren?
- Nabije deadline - De deadline voor projecten ligt doorgaans ver genoeg in de toekomst dat het soms weken kan duren voordat we echt deadline-stress ervaren en pas gaan handelen wanneer het eigenlijk al te laat is. Wat nou als we de deadline wat vager maken? Zoals: elke week.
- Input-driven - SMART doelen richten zich op het resultaat, terwijl de input een veel belangrijker onderdeel is van het proces dan de meeste mensen lijken te denken. Neem bijvoorbeeld een gerecht, je kan nog zoveel porties produceren, zonder goede ingrediënten krijg je nooit lekker eten. Dus vraag je af welke ingrediënten nodig zijn voor deze klus.
- Controleerbaar - Het is belangrijk dat je doel te controleren is. Heb ik dit gedaan?
- Energie gevend - Een belangrijke voorwaarde van een NICE-doel is dat het je energie geeft. Uitgeput ben je niks waard.
Stel je bent bezig met een nieuwe website voor je vereniging. Een SMART doel voor dit project zou zijn: voor 1 mei 2024 hebben we een nieuwe website die beter de boodschap van onze vereniging uitdraagt. Je kan van een SMART-doel een NICE-doel maken: Elke week ga ik 2 uur inruimen om aan de nieuwe website van de vereniging te werken.
Een kristallen bol
Soms zou je voordat je aan een project begint in een glazen bol willen kijken. Wat zegt de toekomst? Is dit wel een goed idee? Hoe gaat dit uitpakken? Kom, we pakken de glazen bol er gewoon even bij. Stel je voor dat het een week later is en je bent eigenlijk nog niet begonnen aan de taak die je van plan was te doen.
- Wat zijn de drie belangrijkste redenen waarom je het niet hebt kunnen doen?
- Wat kun je doen om het risico te verminderen dat deze top drie redenen je dwarsbomen?
- Bij wie kun je hulp vragen om je aan deze toewijding te houden?
- Welke actie kun je nu ondernemen die de kans vergroot dat je de taak daadwerkelijk zal uitvoeren?
Maar vraag jezelf vooral af: wanneer? Als je niet weet wanneer je iets gaat doen, is de kans groot dat je het niet zult doen. Leer je intenties te implementeren., Dit kan bijvoorbeeld door simpelweg tijd in te ruimen voor deze taak. Elke week maak ik twee uur in de agenda vrij om de nieuwe website van de vereniging realiteit te maken. Wanneer je dit doet, hoef je niet meer na te denken wanneer je het zult doen. Je doet het gewoon. Het staat immers al in je agenda.
Uitstelgedrag verkeerd begrepen
We begrijpen uitstelgedrag verkeerd. Te vaak benaderen we uitstelgedrag door de symptomen te behandelen in plaats van de oorzaken. En te vaak hebben die oorzaken te maken met onze stemming: wanneer we ons slecht voelen, bereiken we minder. Dus draait alles om vast te stellen wat je goede stemming echt blokkeert en om een manier te vinden die deze blokkade uit de weg ruimt.
- De eerste emotionele barrière is de eenvoudigste: onzekerheid. De oplossing? Duidelijkheid verkrijgen over wat je daadwerkelijk doet. Dat houdt in dat je 'waarom?' vraagt en dit gebruikt om 'hoe' te achterhalen.
- Vraag vervolgens 'wat?' Dat betekent dat een alternatieve benadering van doelstellingen misschien wel even handig is. Kijk verder dan doelen alleen maar SMART formuleren. Wat je echt nodig hebt zijn doelen die NICE voelen (Nabije-termijn, input-gebaseerd, controleerbaar en energie gevend.)
- Tot slot, vraag 'wanneer?' Als je niet weet wanneer je iets gaat doen, is de kans groot dat je het niet zult doen. Een oplossing is je intenties implementeren door bijvoorbeeld in je agenda tijd in te ruimen voor een bepaalde taak. Je kan ook alledaagse gewoonten gebruiken als triggers voor de zaken waar je aan wilt werken. Stel je wil fitter worden, maar je ziet niet direct de tijd om de eerste stap te zetten. Je kan dan bijvoorbeeld denken: Als ik mijn tanden poets, rek ik tegelijkertijd mijn hamstring.
2. Vind de moed
It isn’t lack of talent or inspiration that’s holding you back. It’s fear.”
Kom je angsten onder ogen. Er was eens een klein jongetje met rijke ouders, laten we hem Bruce Wayne noemen. Dit jongetje dwaalde over het landgoed van zijn ouders, hij ontdekte een put en viel er in. Uren zat hij vast in de donkere put, omringd door vleermuizen. Uiteindelijk zou zijn vader hem redden, maar die dienst kon hij niet wederkerig maken. Zijn vader zou voor zijn ogen samen met zijn moeder neergeschoten worden tijdens een overval. Stripboek-fanaten weten dat we het hebben over de ontstaansgeschiedenis van superheld Batman. Uiteindelijk zou Bruce zijn angst voor het donker en vleermuizen omarmen en zo de criminaliteit in Gotham City juist angst in te boezemen.
Het is een dramatisch verhaal, met een solide kern van waarheid: ken je angst. Je angsten onder ogen komen is de eerste stap in ze verslaan. Natuurlijk gaan er dingen mis en is er een kans dat je net als Bruce in de put belandt. Even voelt het alsof je hele wereld instort. Vraag jezelf af of dit probleem over 10 minuten, 10 weken en 10 jaar nog steeds zo’n groot probleem is. Je zult merken dat een probleem kleiner wordt als je een stapje naar achter doet en het vertrouwen in jezelf een beetje groeit.
Als we zelfvertrouwen moeten definiëren aan de hand van een formule zouden we dat zo doen:
Zelfvertrouwen = Perceptie van eigen kunnen - Perceptie van standaarden."
Neem zangeres Adele. Ze had een passie voor zingen, maar een angst om op het podium te staan. Geïnspireerd door Beyonce, wier alter ego Sasha Fierce heet, maakte Adele haar eigen alter ego en noemde deze Sasha Carter, een samenstelling van Sasha Fierce en de legendarische countryzangeres June Carter.
De bron van je moed aanvullen
Onze tweede emotionele blokkade heeft haken en ogen. Je hebt vast wel eens een leuke baan gezien, maar toch niet gesolliciteerd. Of je durfde iemand niet mee uit te vragen. Herkenbaar? Dan heb je dit specifieke monster ontmoet. Angst. De oplossing is echter niet om van de angst af te komen, maar om de moed te ontwikkelen om ermee geconfronteerd te worden. Met de volgende drie stappen kan je de bron van je moed weer wat aanvullen.
- Angst begrijpen - De eerste stap is je angst begrijpen. Vraag jezelf af: waarom ben ik nog niet aan die taak of dat project begonnen? Waar ben ik bang voor? Waar komt deze angst vandaan?
- Angst verminderen - De tweede stap is je angst verminderen. Onze angsten worden vaak overdreven. Stel jezelf deze vragen om te voorkomen dat je de situatie dramatisch voorstelt: maakt dit over 10 minuten nog uit? Maakt dit over 10 weken nog uit? Maakt dit over 10 jaar nog uit?
- Angst overwinnen - De derde stap is je angst overwinnen. Als je bang bent voor wat anderen van je denken, realiseer je dan dat de meeste mensen in feite niet aan jou denken. We zijn een zelfbewuste soort, maar meestal geen oordelende.
3. Ga aan de slag
Om je doelen te bereiken, moet je wrijving verminderen. Deze wrijving kan in verschillende vormen optreden, zoals omgevingsfactoren die je afleiden. Als je bijvoorbeeld oefent met gitaar spelen, kan het moeilijk zijn om je te concentreren als je telefoon constant afgaat. Het verminderen van je telefoongebruik kan een goede eerste stap zijn om deze omgevingswrijving te verminderen.
Emotionele wrijving is ook een veelvoorkomende hindernis. Het is cruciaal om actie te ondernemen en concreet je volgende stap te definiëren. Voorbeelden van eerste stappen kunnen variëren, zoals het plannen van een oefenschema voor je gitaar, of het bepalen van specifieke doelen waar je aan wilt werken. Door je voortgang te volgen, heb je tastbaar bewijs dat je daadwerkelijk stappen vooruit zet richting je doelen. Dit kan motiverend werken en je helpen om gefocust te blijven.
Ondersteuning speelt ook een belangrijke rol in dit proces. Zoek bijvoorbeeld een maatje die je ter verantwoording kan roepen en die je helpt op koers te blijven. Vergeet niet om mild voor jezelf te zijn en maal niet om kleine tegenslagen. Focus op de 'Just do it'.
‘Just do it’
Onze derde emotionele blokkade is de meest voorkomende van allemaal: passiviteit. Wanneer je niets doet, is het makkelijk om niets te blijven doen. En wanneer je werkt, is het veel makkelijker om te blijven werken. Er zijn enkele eenvoudige manieren om hier doorheen te breken.
- Zoek naar de fricties in je leven: welke obstakels verhinderen je om een begin te maken? En hoe kun je ze uit de weg ruimen?
- Het beste tegengif voor niets doen is simpelweg iets doen. Je kunt stappen ondernemen door eerst je volgende stap te bepalen en vervolgens je voortgang bij te houden, zodat je omringd bent door tastbaar bewijs dat je vooruitgang boekt richting je doelen.
- Tot slot: creëer systemen die je op lange termijn kunnen ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld NICE-goals in plaats van SMART-goals. En bovenal, wees mild voor jezelf en vier de kleine overwinningen.
Meer tips over het verenigingsleven
Bij Congressus geven we graag tips hoe je met een goed gevoel aan de slag gaat voor je vereniging. Onze eerste tip is daarin vanzelfsprekend:
“Probeer onze verenigingssoftware eens.”
Maar we hebben nog veel meer kennis die we met jullie delen. Zo hebben we hier onder een lijst samengesteld met artikelen waar je misschien iets aan hebt. Heb je zelf een gouden tip hoe je met een goed gevoel voor je vereniging aan de slag kan? Laat het ons weten.
Lees ook:
- Geen paniek! Zo zorg je voor een soepele bestuurswissel
- Hoe bepaal je de contributie van je vereniging?
- Software voor je vereniging: standaard of maatwerk?
- 5 tips die het runnen van een vereniging nòg efficiënter maken
- Hoe komen nieuwe leden bij je vereniging?